Tocant Muralla: EL TRINQUET VISTA ALEGRE DE DÉNIA (1874 – 2010)

Per Josep Antoni Ahuir Domínguez

A Dénia, entre molts altres, tenim un tresor, en forma de trinquet, el Vista Alegre, no és un trinquet qualsevol, és un dels més antics del País Valencià, va ser construït el 1874 i té el privilegi de ser l’únic que té la paret de l’escala compartida amb la muralla del Castell, tenint els aficionats de Dénia, l’autoria de la frase “tocar muralla” com a expressió habitual a les partides de pilota valenciana.

Trinquet_001

Formalment mesura 55 metres de llargària per 12 d’amplària, sense coberta artificial, i és considerat pels aficionats a l’esport valencià com una de les catedrals de la pilota.

Baix l’atenta mirada de veïns i aficionats i de la sempre vigilant fortalesa andalusina, va viure una època gloriosa als anys vint, trenta i quaranta, on pilotaris com “Rovell” de Dénia, Patena, Juan “el Benissero“, Juan “el Carrull” i tants altres encara són recordats pels aficionats més vells del poble.

A principis dels anys cinquanta, entrà en decadència, i el 1956, es tancà, i quedà abandonat completament fins que l’Ajuntament el va adquirir per restaurar-lo, a finals dels anys noranta.

Trinquet_002

La Pilota valenciana, el nostre esport autòcton perdia Dénia com a lloc de partides i travesses, una ciutat que als segles anteriors havia conegut fins a tres trinquets (els vells escrits ens parlen del Trinquet Diana, el Trinquet del clero, al costat de l’església de l’Assumpció i, fins i tot al barri de Baix la Mar, tenim el Carrer de la Pilota, en definitiva més de 400 anys de memòria deniera associada a la pilota i que desapareixia.

A primeries dels noranta, un grup d’aficionats i nostàlgics, fundà el Club de pilota a Dénia, que va servir de revulsiu per a la recuperació d’aquest esport tan nostre.

Es va crear una escola de pilota, on s’impartien classes tant a xiquets com a xiquetes, són anys de consolidar un projecte, amb la col·laboració de les escoles del poble, aquest inicial impuls va ser cabdal, com veurem després, i ha donat grans fruits.

Finalment el 1998, es va tornar a obrir el trinquet, i va ser lloc de reunió d’aficionats i noves generacions que van anar omplint una canxa altres hores important.

A Dénia es disputaven tant partides d’Escala i corda com de Raspall, encara que la primera modalitat era la reina.

L’any 2002, va començar un trofeu, el Ciutat de Dénia, que va servir com a trobada anual del poble amb el seu esport autòcton i que va dur fins al nostre trinquet a grans figures com: Genovés, Sarasol, Alvaro, Genoves II, Soro III o el denier Felix, mitger de gran potència criat baix les muralles del nostre castell.

Amb totes les mancances pròpies del pas del temps, el Vista Alegre, va anar quedant arrere en la voràgine de canvis i professionalització que experimentava la pilota valenciana a primeries d’aquest segle XXI.

El 13 de març de 2010, es va inaugurar als afores de la ciutat, una nova canxa, el Triquet “El Rovellet”, batejat així en honor a Antonio Reig Ventura, figura de la pilota als anys cinquanta i seixanta i fill d’aquell pilotari de principis del segle XX, el Rovell, que va fer fama al Vista Alegre, per a després marxar a Valencia a jugar a la catedral de la pilota, el Trinquet de Pelayo.

La construcció d’aquest modern trinquet, dotat de totes les novetats que els nous temps exigien, va fer que el vell trinquet tornara a caure en l’oblit, i es van deteriorar les seues instal·lacions com en els vells temps.

Promeses incomplides, es va dir que seria la seu de l’escola de pilota municipal, un museu i tantes altres coses que es diuen i després no s’acompleixen.

Tal com ens conten els més vells del lloc, “La Pilota va nàixer a la Marina” i Dénia, era un dels llocs assenyalats en aquesta mítica geografia, entre muralles, dau, escola, corda i pilotes de vaqueta.

En definitiva, que a la nostra bimil·lenària ciutat de Dénia, baix les muralles de la fortalesa andalusina de Daniya, tenim un dels trinquets més importants de la nostra geografia, esperant nous vents que tornen a tocar muralla.

imatge 1

Bibliografia:

BALAGUER, Vicent, “El Club Pilota Dénia recupera el trinquet de Vista Alegre, inaugurat el 1874”, en Va de bo!, Març, 1999

Aparegut originalment al llibret de la Falla Centro de 2015.