III Jornades de Difusió del Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de la Marina Alta: LA COVA DE LES CALAVERES: CENTENARI DE L`EXCAVACIÓ D`HENRI BREUIL

 

1

 

Enguany, Benidoleig ha estat el municipi escollit per l’IECMA per a organitzar les III Jornades de Difusió del Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de la Marina Alta, tot coincidint amb la commemoració del centenari de la concessió del primer permís d’excavació arqueológica d’Henri Breuil a l’important jaciment prehistòric de la Cova de les Calaveres.

A la Prehistòria a la Marina Alta va estar dedicada la primera conferència del programa, oferida per l’arqueòleg Josep A. Ahuir, el divendres 10 de octubre de 2014.

A l’acte inaugural, la presidenta de l’IECMA, Rosa Seser, va felicitar l’Ajuntament de Benidoleig (representat durant les jornades per la regidora de Cultura, Maite Far), per la decisió de posar en valor aquesta cova, “un important jaciment que, a més, pot actuar com un potent reclam turístic i que té una ubicació excel·lent, entre les muntanyes i la mar”.

Així mateix, Seser va animar el consistori de Benidoleig a continuar amb la tasca començada i a  “habilitar la cova com a espai expositiu des d’on difondre la prehistòria de la nostra comarca”.

La Cova de les Calaveres la van estudiar el botànic Cavanilles al segle XVIII i l’abat Breuil, pare de la Prehistòria europea, i l’excavaren investigadors com J. J. Senent i José Aparició entre les dècades de 1930 i 1980, i és “paradigmàtica del món prehistòric al País Valencià”, segons va explicar Josep A. Ahuir.

Foto: José Crespo

Foto: José Crespo

En aquesta primera xarrada es va tractar de fer un estat de la qüestió dels coneixements que tenim de la prehistòria a la nostra comarca.

Esn trobem amb una Cova coneguda per la ciència des del 1768, quan un grup de llauradors hi van trobar unes calaveres; des d’aquell moment fins ara, diversos investigadors han passat per la cavitat, realitzant diferents campanyes d’excavació: d’ells, cal destacar Breuil, Obermaier, Senent o Aparicio, entre d’altres.

Tots ells han aportat el seu treball per a rescatar la memòria dels nostres avantpassats en el llarg camí de l’evolució de l’espècie humana a les nostres terres.

Per a recordar, sobretot, aquell primer permís d’excavació a Henri Breuil el 1914, i celebrar la trajectòria d’investigació a la cova, aquestes jornades hem editat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Benidoleig, el col·lectiu cultural Tirant lo Rock, la Diputació d’Alacant i l’IECMA, un tríptic commemoratiu de les recerques arqueològiques portades a terme a la cova.

3

 

4

Per finalitzar les III Jornades, s’hi van realitzar visites guiades (desenvolupades pels arqueòlegs Josep Ahuir i Miquel Sánchez) i tallers didàctics al jaciment (amb la col·laboració de Joan Arbona), on més de 200 persones van poder aprendre com fer foc, i en van poder participar, de la mateixa manera que es feia a la prehistòria; així mateix, van tindre l’oportunitat de moldre blat com al Neolític i gaudir de dues mostres: una primera, on van comprovar com era la vida a la prehistòria i una segona amb una col·lecció d’eines les quals emprem els arqueòlegs en excavació arqueològica i en les investigacions posteriors.

Foto : Maite far

Foto : Miriam Far

Per a acabar les jornades, la presidenta de l’IECMA, Rosa Seser, va destacar en la cloenda que “iniciatives de difusió del patrimoni com aquestes també permeten avançar en la investigació i el coneixement de la història dels nostres pobles”.

Balanç positiu i bona participació

Les III Jornades de Difusió del Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de la Marina Alta van arrancar el 10 d’ octubre amb una xarrada sobre la Cova de les Calaveres, a càrrec de Josep Antoni Ahuir, coincidint amb la diada del 9 d’ Octubre i la commemoració de les primeres excavacions d’Henri Breuil a la Cova. Han comptat amb una “bona participació per part dels veïns i veïnes del poble, de la Comarca i un bon nombre de visitants de fora de les nostra terra”, en paraules de Rosa Seser, qui concloguè que “podem estar satisfets i afirmar que hem aconseguit l’objectiu de difondre el patrimoni de Benidoleig”.