Homenatge a les victimes de la dictadura franquista i presentació del documental m¡AQUÍ¡s

Per Josep Antoni Ahuir.

L´Associació cultural “Vent de Progrés” i el Partit Socialista del País Valencià de Dénia (PSPV) organitzen la projecció del documental “m¡AQUÍ!s“,que tindrà lloc el proper dimecres 7 de Maig, a les 19:30 hores, a la Casa de la Cultura de Dénia, al saló d´actes.

Es farà un  homenatge a les víctimes de la dictadura i es presentarà una moció per demanar que l´Ajuntament de Dénia condemne formalment els crims del franquisme i s´adherisca al procediment judicial obert a l´Argentina.

Intervindran:

  • Lican Esteve, Director del Documental
  • Manuel Polo, Antropòleg forense. Grup Paleolab
  • Vicent Balaguer, Testimoni de la Guerra Civil i la Postguerra a Dénia
  • Matías Alonso,  coordinador del Grup per la Recuperació de la Memòria Històrica de València, Membre de la Comissió Executiva Provincial de València del PSPV
  • Òscar Mengual, Secretari Associació Vent de Progrés, Regidor PSPV Ajuntament de Dénia.

1

 

L`acte consistirà en la presentació i projecció del documental “m¡AQUÍ!s“, el qual és un document que arreplega el treball realitzat per Grup Paleolab durant les exhumacions de set fosses situades en les províncies de Terol, Conca i València i el context històric de les quals és la repressió de la dictadura franquista sobre els Maquis i el seu entorn entre 1946 i 1952. Així mateix, s’arrepleguen les impressions de familiars dels desapareguts i el treball de diferents associacions de memòria històrica com La Gavilla Verda, Pous de Caudé o el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de València.

Al documental podem veure com, l’antropòleg forense Manuel Polo i el seu equip, ens guien  pel procés d’ investigació i ens mostren com s’executen les diferents etapes de la metodologia arqueològica aplicada al camp forense, l’objectiu final de la qual és identificar les restes exhumades i poder donar explicació als casos de desaparicions forçoses durant la dictadura franquista.

Una volta hagem vist el documental, es farà la Presentació de la Moció del PSPV en demanda de la condemna formal dels crims del franquisme a la Marina Alta, acabant l’acte amb un debat sobre el documental entre els membres de la taula.

PREU DE L´ENTRADA: 1€ (destinat exclusivament per cobrir les despeses de l´organització de l´acte)

Tràiler del documental – http://vimeo.com/81494720

 

2

Publicació del grup PALEOLAB, sobre arqueologia de la Guerra Civil

3

4