Depósito Municipal

CARTEL LIBRO BERTOM

Autor: Juan Bertomeu Ramis

Edita: Agrupació Socialista de Dénia

2014, 160 Pàgs.

El pròxim dilluns, 14 d’ abril de 2014, commemorem el 83 aniversari de la proclamació de la II República a l’Estat espanyol.

Que millor recordatori que posar en valor la memòria d’ aquells fets, publicant un escrit fill d’ aquells durs i difícils temps.

En aquest llibre, es posen per escrit i a l’abast de tots, les vivències d’un home, però també, les vivències de tota una generació, aquella que va nàixer en un estat caòtic i corrupte, com era el final de la restauració i va viure amb esperança l’arribada d’un nou món amb la II República.

En un magnífic pròleg, l’autor, Rafael Chirbes, ens parla del que va significar el llibre, per al seu autor, un relat de joventut, madurat amb el pas del temps i que quasi al final d’ aquell règim, va ser conclòs, però que ha estat anys al fons d’ un calaix, fins que per fi, l’Agrupació Socialista de Dénia, que el mateix autor fa fundar, ha pogut editar el llibre.

El volum que es presentarà, es divideix en 2 blocs:

En el primer d’aquests ens parla de la proclamació de la II República a Dénia, de l’esclat de la Guerra Civil i de totes les sensacions que van viure aquella generació que va poder canviar el seu petit món.

Per a Dénia, la Segona República fou un període en el qual la joventut va agafar un paper important, com es veu en aquesta obra, escrita en primera persona i on van apareixent fets i persones, que van construint una època i un període històric que va marcar a vàries generacions del nostre poble.

Amb la guerra civil, el govern de la ciutat i les forces populars milicianes dels partits i organitzacions esquerranes defensaren la República, la qual cosa volia dir defensar un règim legítim enfront de la sublevació militar que representava el bàndol nacional.

Aquella generació de joves que Juan Bertomeu representa, i que gràcies a aquest llibre coneixem millor, es va organitzar primer a Dénia en les JSU i després en les milícies populars de la República, dins del batalló Juan Marco, van combatre al front de Terol entre d´altres, tal i com es descriu al llibre.

En l’apartat d’ imatges podem veure a alguns d’ aquells joves que van integrar aquest batalló, la majoria, joves de Dénia amb un forts ideals de democràcia i llibertat.

Al segon bloc del llibre ens parla de la repressió posterior al final de la guerra i així vegem com el nostre protagonista passa per les presons de Dénia, Alcoi, Alacant, València o Lora del Rio (Sevilla), vivint una darrere altra experiències de repressió i maltractament per part de les autoritats franquistes, guanyadores de la Guerra Civil.

Abans de concloure el llibre tenim tres escrits a mode d’epíleg, un escrit pel mateix autor, un segon i tercer escrit, on el seu fill, Josep i el seu nebot Agustí, ens parlen de la figura de Juan Bertomeu, i el que va significar per a la seua família aquesta experiència i aquests records.

Completen el llibre unes llistes amb els afusellats al cementeri de Dénia entre el 6 d’ octubre i el 29 de desembre de 1939.

Per concloure, cal dir que, “qui perd els orígens, per la identitat” per això, hem de seguir recordant aquells fets, i com diu la placa que es va col·locar al mur on al final d’ aquella incivil guerra, va servir per afusellar a tanta gent.

“A LA MEMÒRIA DE LA DIGNITAT DELS
REPUBLICANS I DEFENSORS DE LES
LLIBERTATS QUE

DEIXAREN EN AQUEST MUR,
EL SEU ULTIM SOSPIR,
AMB L’ AGRAÏMENT DE LES SEGÜENTS
GENERACIONS EN UNA SOCIETAT EN
DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT”

Aquesta obra es presentarà el 14/4/2014 a les 20 hores en l’estació marítima de Dénia: amb la presència de Ximo Puig. PSPV-PSOECARTEL LIBRO BERTOMEU XIMOPUIG

Per Josep Antoni Ahuir.