Art Prehistòric al Pla de Petracos (Castell de Castells)

Per Vicent Martí La Peña.

L’art rupestre prehistòric al Mediterrani fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, l’any 1998. Aquest fet significà un reconeixement mundial per aquest art tan antic i tan poc conegut pels valencians.

IMG_1468

–          El Neolític: les primeres societats sedentàries a la Península Ibèrica.

Neolítics és l’edat de pedra més recent, front a la més antiga i anterior denominada Paleolític.

A partir del 5.000 a.C. començà un procés molt complex d’expansió d’aquest horitzó neolític per tota la Península. Fou un canvi lent i poc uniforme que suposà una transformació de la vida d’una manera molt profunda. Aquest canvi s’aprecia en les restes materials que ens han llegat les societats neolítiques: nous instruments de pedra i d’os que responen a les noves necessitats dels humans que els elaboraren.

Les primeres evidencies arqueològiques neolítiques a la Península Ibèrica pertanyen a jaciments del nostre àmbit territorial -comarques del sud de València i el nord d’Alacant-, amb ceràmiques impreses cardials –ja que utilitzen una closca d’un mol·lusc denominat cardium edule– amb representacions de motius zoomorfs i antropomorfs, associats als primers testimonis de domesticació animal i vegetal –ovella, cabra i cereals-. Per tant el treball de la terra i la cria d’animals domèstics foren dos activitats desconegudes pels prehistòrics fins aquests moments. Els grups ocuparen espais de manera prou estable i el sedentarisme passà a ser part fonamental del motor econòmic neolític. L’estructura social es va fer més complexa i jerarquitzada per l’estabilitat que dona el sedentarisme i l’augment del volum dels grups humans. Com a conseqüència directa aparegueren noves creences religioses que es veuran plasmades al seu art.

Aquest canvi es veu d’una manera molt clara en la nova concepció de l’art parietal que es va desenvolupar a partir del neolític més antic. Les pintures rupestres són una mostra important de l’art de les societats pretèrites. I d’aquestes pintures tenim un llegat important a la Marina Alta, concretament al Pla de Petracos a la localitat de Castell de Castells.

–          Art i Religió.

L’art prehistòric es creu íntimament lligat a les creences religioses. A partir del neolític aparegueren tres estils artístics diferenciats: macroesquemàtic, llevantí i esquemàtic. Les figures representades fan referència a divinitats de la fertilitat, de la vegetació, de la vida o de la mort.

Al Pla de Petracos, al igual que la cova de la Sarga a Alcoi, s’ha constat que no hi hagut cap utilització dels abrics com a lloc d’hàbitat. Aleshores, els humans neolítics no vivien en aquest paratge, sinó que hi acudien des dels seus poblats fins allí, en busca d’alguna cosa menys terrenal: la celebració d’alguna cerimònia religiosa o d’alguna festivitat que desconeixem.

IMG_1497

Fou descobert l’any 80, i el que si allotja, es un conjunt d’abrics on trobem representacions d’art macroesquemàtic i llevantí.

  • Macroesquemàtic: es localitza a les comarques de la Marina, l’Alcoià i el Comptat. Per tant, es un art d’un àmbit molt reduït.

IMG_1480

A Petracos tenim un seguit de representacions humanes –temàtica més representativa d’aquest art-, i motius lineals i serpentiformes pintats amb una traçada grossa de color roig obscur –òxid de ferro-. Destaquen les figures humanes de gran tamany i molt esquemàtiques –sense detalls anatòmics-, que alcen els braços, en posició d’orar. Per tant la connotació religiosa es més que evident.

IMG_1506

  • Llevantí: es localitza, a diferencia de l’anterior, per tota la façana mediterrània peninsular. Per tant, ja es un art més generalitzat. Es un art molt naturalista.

A Petracos s’ha descobert un a petita figura d’un cérvol ferit per les fletxes que te clavades al llom. Es una de les representacions més típiques d’aquest art. Segur que hi havia molts més, però les filtracions d’aigua i les conseqüents calcificacions, impedeixen descobrir-les.

IMG_1507

Aquest art tan fràgil i poc conegut al País Valencià, es l’indicador cultural més important per observar el procés de canvi cultural que suposà l’aparició del neolític amb l’agricultura i la cria d’animals, a les nostres terres tan fèrtils.

Posteriorment s’han descobert diversos conjunts rupestres per les nostres terres, que fan que siga una de les zones del planeta, més riques en aquest tipus de vestigi pictòrics dels nostres avantpassats. Es un art que cal descobrir i valorar en la seua justa mesura.

Recordeu que heu de fer una visita obligada a Castell de Castells a l’interior de la Marina, per veure aquest paratge natural encisador.

IMG_1498

Per últim vos deixem un enllaç per saber com arribar:

http://marinacultural.wordpress.com/2013/08/21/el-santuari-neolitic-del-pla-de-petracos/