Un nou numero de la revista Riuraus Vius

Per Josep Fornés Mut

1289940_154455824763207_2040115943_n

El dia 9 d’agost passat, presentàvem a Jesús Pobre, baix l’ombra del Riurau del Senyoret el número dos de la revista Riuraus Vius. Després d’un gran esforç veia la llum una edició en la que pretenem dignificar el riurau com edifici emblemàtic valencià. A més la revista pretén esser un finestra a l’arquitectura rural valenciana, en la que es publicaran articles de diferents disciplines, totes elles al voltant de la mateixa.

Empilant els canyissos per posar-los a l'estufa de secar

Empilant els canyissos per posar-los a l’estufa de secar

El número dos de la revista, es tracta d’un exemplar que dobla les pàgines de l’anterior. El cos principal de la revista està compost per el catàleg dels riuraus de Dénia, La Xara i Jesús Pobre dut a terme per Josep Fornés i Josep Marqués. Després apareixen una sèrie d’articles que van des de la gastronomia a l’arquitectura rural. Tenim la secció fixa de Sòcioarqueologia del riurau on apareix el riurau de l’Alqueria de les Sèquies, el supervivent pegolí on Vicent Torres ens descriu l’únic riurau de Pego. També en una altra secció fixa, vocabulari específic del riurau, contem amb un article de Lluís Fornés que versa sobre els antropònims de riurau. Completen la revista diferents articles com La cultura de la Pansa: Menjars, vins, dolços, balls, històries panseres i més coses de Vicent Torres, Experiències plàstiques als paisatges del riurau de Carlos Fuster, L’arquitectura rural en l’obra de Manuel Sanchis Guarner de Miguel del Rey, Recorregut per les colònies agràries del Montgó de Joan Pastor, sots l’ombratge del riurau, poema de Josep Mascarell de Pablo Gimenez-Font i finalment la revista de llibres.

Riurau del Senyoret pansa

Finalment l’article que tanca la revista i que m’agradaria destacar, és els Ràfecs a la Marina, article de Javier Bonilla i Amparo Bertolin on apareixen una tota una col·lecció de ràfecs i els diferents estils de construcció d’aquestos. A més apareixen uns dibuixos d’altissima qualitat que fan de l’article una obra digna de llegir.

Pansa al cabàs

La revista Riuraus Vius s’edita per l’associació Riuraus Vius, la dirigeix  Miguel del Rey i formen el consell de redacció: Josepa Cucó, Lluís Fornés, Carlos Fuster, Josep Marqués, Vicent Torres, Francesc Puig i Josep Fornés.