Fotografies de Dénia en la Fototeca del Ministeri.

Per Jaume Sau Moncho

LOTY-08295_P montgo finestra

Preparant el llibret de falles de Paris Pedrera d’aquest any se’m va encomanar fer una panoràmica visual al voltant del Montgó. La recerca de fotografies antigues em va dur a la Fototeca del Ministeri de Cultura, d’on provenen les imatges que podeu vore i moltes més a les que podeu accedir mitjançant este enllaç:

http://www.mcu.es/fototeca_patrimonio/search_fields.do?buscador=porCampos

Si busqueu Dénia trobareu més de 50 fotos antigues , especialment relacionades amb el patrimoni.

LOTY-08280_P torre roja

Les fotos antigues són un recurs fonamental a l’hora d’entendre el nostre passat i els canvis que en els últims anys han sofert els nostres pobles.

LOTY-08298_P hort de morand

Però les iniciatives de recuperació fotogràfica no han de limitar-se a grans institucions com el Ministeri. Les propostes locals de caire més popular com per exemple el grup de facebook Dénia Antiga són tan interessants o més  que el que puga oferir el Ministeri. Són cada vegada més necessàries les visions personals i, inclús intimes  del que és (o ha sigut ) un poble on fins fa “4 dies” tothom es coneixia.

LOTY-08297_P vista des del castell

Els arxius de la Fototeca, per contra ens ofereixen una visió més “oficial”, més paisatgística del que són els nostres pobles.

LOTY-08261_P badia i montgo

Veure per exemple com ha canviat la imatge del Montgó mitjançant instantànies de diferents anys pot fer-nos reflexionar al voltant dels canvis que ha sofert Dénia.  Els canvis que en definitiva hem sofert tots els deniers.

LOTY-08256_P carre campos