Reobertura de la Vil·la Romana de L’Almadrava

A partir del dia 15 de Juny del 2013 i fins Setembre, disposarem a la comarca d´un nou atractiu cultural, una vil·la romana museïtzada amb servei de visites guiades especialitzades.

almadrava para web

El jaciment arqueològic de “Almadrava”, situat al terme municipal dels Poblets. “Setla, Mirarrosa i Miraflor”, es una vil·la típica de zona costanera. Seria un establiment en activitat entre el segle I i IV dC, situat 10 km. al nord del municipi de Dianium, amb  una zona de port o ancoratge propi i una economia basada en  la producció i comercialització de productes agrícoles (vi  i oli etc …)

Descoberta a finals dels anys 50, no va ser fins els anys 80 quan va començar a excavar-se.

Les viles romanes tenen diverses zones, per un costat la part urbana, on vivia el propietari i per altra la part rústica, on estaven els esclaus i els tallers.

En el nostre cas, practiment no coneixem res de la zona urbana, però coneixem molt be la zona rústica.

El sector terrissaire, de 0,6 hectàrees, es situa al NO. de la vila. L’excavació en extensió va  permetre la visualització d’un conjunt arqueològic format per estructures de quatre tallers i una bateria de forns.

La  terrisseria va començar la seva activitat en època de l’emperador romà Claudi, entre els anys 40 i 50 després de Crist. El objectiu era produir les àmfores i altres materials constructius per a Dianium i transportar mercaderies per al comerç. El 90% de les seues àmfores es destinaven a l’exportació de vi a Roma.

De la part urbana sols coneixem unes termes, parcialment excavades, de les que coneixem tres sales, una d’elles amb un “hypocaustum” de canals. La seua cronologia seria de meitat del segle II dC.

Segons l’arqueòleg municipal de Dénia i responsable de les excavacions de l’Almadrava, Josep Antoni Gisbert, aquest taller era un dels més importants de la Mediterrània occidental.

Després de anys de excavacions amb aquests resultats, es van donar les passes necessàries per a la seua museïtzació a les primeries dels anys 90, obrint el jaciment al gran públic en 1995.

fullet II jornades

Per celebrar aquesta fita, el Ajuntament dels Poblets i el Institut d´Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA), han convocat les II JORNADES DE DIFUSIÓ DEL PATRIMONI ARQUEOLOGIC I ARQUITECTONIC DE LA MARINA ALTA, on durant tres xarrades i una visita guiada es difondrà el patrimoni d´aquesta xicoteta població de la comarca.

El dia 7 de juny, tindrem la primera xarrada, Josep Ahuir, arqueòleg, ens parlarà sobre el món romà a la comarca, centrant-nos en la Vil·la de l´Almadrava.

El dia 21 de juny, el arquitecte Josep Ivars, ens parlarà del projecte de restauració de la Torre de Mira- Rosa.

El dia 5 de juliol, el filòleg i documentalista, Josep Andres, ens parlarà de les noticies als documents del segle XVIII de les poblacions de Setla i Mira- Rosa.

Per completar les jornades, el dia 6 de juliol, es podran visitar la vil·la i la Torre amb visita guiada.