Art prehistòric a Dénia; La Cova de la Catxupa

 

El dijous, 29 de novembre de 2012 a les 19:30 hores, podrem gaudir a La Sala del Castell de Dénia de la conferència: “L’Art de la Catxupa, Dénia. El nostre art de la Prehistòria, Patrimoni de la Humanitat. Procés de documentació i estat de la qüestió.”, per Josep A. Gisbert, arqueòleg municipal de Dénia.
Junt a aquesta activitat hi ha programada una visita a la Cova de la Catxupa, el proper diumenge, 9 de desembre a les 10:30 hores. Informació i reserves: 966420260.

Amb aquesta ressenya volem que conegau un poc el tema i animar-vos a vindre a les dues activitats, que sense dubte seran molt interessants.
L’Art Llevantí va ser una manifestació del art rupestre dut a terme per grups neolítics fa uns 7000 anys. Es caracteritza per reproduir escenes naturalistes de caça, dansa i recol•lecció i té un contingut més narratiu que els altres dos estils de cronologia posterior, l’art macroesquemàtic i l’esquemàtic.
És una manifestació artística d’àmplia distribució per la façana oriental de la Península Ibèrica, caracteritzada perquè les figures humanes i d’animals, aïllades o formant escenes, es converteixen en protagonistes principals, realitzades sovint amb traços precisos i ben perfilats, amb un farciment interior dels cossos, de vegades uniforme i en altres llistat.

A la Marina Alta tenim nombrosos exemples, Castell de Castells (Pla de Petracos, conjunt d’art macroesquemàtic i llevantí), Vall d´Alcalà, Vall de Gallinera, Vall d´Ebo, Xaló, Benissa (les pintures de Pinos  i Dénia, amb la Cova de la Catxupa.
Aquest abric situat entre Dénia i Gata de Gorgos, es caracteritza per tindre pintats 4 panells amb més de 57 figures, pintades en roig i en negre.
D´entre les figures humanes destaquen els arquers, tocats amb plomes al cap i portant un arc i fletxes, també la figura del orant està representada en aquest conjunt així com la figura de la dona, amb falda acampanada.

La fauna del època està representada amb un conjunt de cérvols i altre de cabres, una d´elles travessada per una fletxa.

 

Al art llevantí, les representacions son molt naturalistes, reflexen el entorn, els animals i la manera de viure d´aquells grups del neolític a les nostres terres.
Al 1998, el Abric de la Catxupa junt a tot el conjunt d´art rupestre de la Façana Mediterrània de la Península Ibèrica va ser declarat per la UNESCO, com a Patrimoni de la humanitat.

A més molt a prop de les pintures i dins del terme municipal de Dénia tenim un altre bé cultural molt interessant com es la Casa Fortificada de la Benitzaina, conjunt d´alqueria fortificada del segle XVIII.