AL VOLTANT DE LA RECREACIÓ DE LA VOLTA DE L’ESGLÉSIA DE LA VILA VELLA DE DÉNIA.

El pròxim dijous dia 22 de novembre, al nou espai del Castell, “La  Sala”, tindrà lloc la presentació d’un projecte en el que han col·laborat L’Ajuntament de Dénia, mitjançant el Servei d’Arqueologia i Museus i la Universitat Politècnica de València. Es tracta d’un programa, que permet recrear en 3D com serien les voltes d’esglésies desaparegudes a partir de nomes uns fragments.

Triptic.

 La desapareguda església de la Vila Vella de Dénia ha sigut recreada gràcies a este programa.

Detall del quadre “La expulsión de los moriscos del Puerto de Dénia”. Vicent Mestre, 1613. Col·lecció Bancaixa.

Per a molts es fa difícil imaginar que al llarg de molts segles la vida quotidiana de Dénia es va desenvolupar a l’interior del Castell. Els canvis que ha sofert la fortalesa han emmascarat completament el que seria la seua imatge en època medieval. L’abandonament del recinte de l’albacar on es situava la Vila de Dénia (1708) i la posterior transformació al S.XIX en terreny agrícola amb el conseqüent abancalament, als que hi ha que sumar la plantada de pins de meitats del segle XX, fan que ens trobem amb una imatge totalment diferent a la que tindríem.

La pròxima presentació que tindrà lloc a la Sala del Castell ens permetrà saber-ne  un poc més d’aquesta vila. En concret de l’església, de la qual nomes tenim noticies escrites i uns pocs vestigis arqueològics.

Premeu ací per més informació sobre l’esdeveniment.

Es pot pensar en una primitiva església que es bastiria en el moment de la conquesta i que acompliria les seues funcions religioses per a una reduïda població (Ivars 1994). Hem de recordar que la població dels nouvinguts és escassa i que aquesta serà una de les principals raons per concentrar-la dins les muralles.
Si be, la lògica ens diu que aquesta primitiva església seguiria els esquemes de les anomenades esglésies de reconquesta (Llobregat 1985; Gràcia 1998) amb una nau i coberta de fusta, no podem més que fer conjectures al respecte.

Detall de la situació de l’església dins la Vila. Vicent Mestre és l’autor del quadre “L’expulsió dels moriscos des del port de Dénia”. Col·lecció Bancaixa.

Chabás ens diu;
“Edificose la Iglesia Parroquial en lo alto del Castillo, junto a la villa, que desde un principio estuvo en el primer recinto de la fortaleza(…)” (vol.2, pp. 13)
La ubicació de la església seria a la part superior del primer recinte, al costat del baluard avui conegut com Punta del Diamant (Ivars 1994).

Possible ubicació de l’església.

Si podem deduir, mitjançant els vestigis dels que disposem, que al segle XV és quan l’església esdevé un temple gòtic que perdurarà, amb modificacions, fins el segle XVIII, quan es abandonat junt a la vila vella en acabar la guerra de successió.
L’església estaria bastida amb carreus de pedra calcaria que avui podem trobar dispersos al llarg del castell i coberta amb volta de creueria. Les dos claus de volta que es conserven al Castell i algun altre fragment son cabdals alhora d’entendre i interpretar el que seria el temple. D’elles sorgeixen les nervadures que cobririen la volta.
La recreació virtual que la Universitat Politècnica de València ha fet a partir d’estes claus de volta és una ocasió immillorable per conèixer un poc millor una part desapareguda del nostre patrimoni que, per desgràcia, nomes podem gaudir de forma virtual.

En acabar la guerra de successió l’església és abandonada i la població de Dénia ocupa el Raval on es construïda l’actual església de l’Assumpció entre el 1734 i el 1756 (VVAA 1991).

Bibliografia:

CHABÁS, R. (1874), Historia de la Ciudad de Dénia. Dénia, Imprenta y libreria de Pedro Botella.
GRÀCIA, C. (1998), Història de l’art valencià. València, Ed. 3 i 4.
IVARS PÉREZ, J.(1994): “L’església de la Vila de Dénia”. Aguaits. Revista d’investigacio i assaig. Nº 10. Pedreguer, Ed. Iecma. 13 – 22.
LLOBREGAT, E. (1985), Història de l’art al País Valencià. València, Ed. 3 i 4.
VVAA (1991), El llegat de l’església de Dénia. Catàleg d’exposició. Ed. Museu Arqueològic de la Ciutat de Dénia.