Commemoració dels 400 anys de la concessió del Títol de Ciutat a Dénia : Exposició 1612, Viure a la ciutat.

Al més d´abril de 1612, a Dénia es va rebre amb gran goig la decisió del rei Felip III de atorgar
a la fins aleshores Vila de Dénia, el títol de Ciutat.
Aquest important fet històric per a la nostra ciutat, marca un abans i un després en la topografia urbana i la vida de la antiga vil•la de Dénia, a partir d´aquest fet, ciutat de Dénia.
Aquest fet es fruit d´uns anys i d´un personatge: Francisco Gómez de Sandoval y Rojas, el cinquè Marqués de Dénia , va ser el vàlid del rei i segons les cròniques fou un home molt poderós en aquests moments.
Per donar a conèixer tots aquest fets el Arxiu Municipal ha dissenyat una exposició que podem veure fins el 2 de desembre al Centre d´Art de l´Estació.

El discurs expositiu esta dividit en 3 sales, sent la primera (a mà esquerre), la que aborda  els elements claus que configuraven la nostra ciutat amb el títol L´ESPAI I EL PODER: El territori del Marquesat i els canvis en la topografia urbana de la nova ciutat, ens parlen també de la defensa del territori, l´obra que va suposar per a la ciutat la construcció del nou ajuntament, els canvis a la antiga Vil•la Vella i com va agafant força la ciutat, tot açò mitjançant plànols de 1575, 1609 i 1789, la importància del port i per acabar la figura del Duc de Lerma, V Marqués de Dénia, com a impulsor de tota aquesta transformació. Tot acompanyat per imatges i documents, tant originals com facsímils.

La sala central de la exposició amb el títol, ALIMENTAR L´ANIMA I EL COS, ens parla de la religiositat del barroc (1600 – 1700) i com tot aquest mon es tradueix en transformar la ciutat de Dénia amb la construcció de convents com el Convent de la Nostra Senyora del Loreto, o el de Sant Antoni.
En aquesta segona part tenim també reflexat el tema de les festes, religioses en la seva majoria, com les de bous al estiu (Santíssima Sang), Teatre a San Roc o Coets a l´Assumpció. D´aquesta època data també la festa del Corpus a Dénia.
Una volta alimentada l´anima, s´alimentava el cos, per això podem veure a l’exposició tot un conjunt de productes com arròs, llegums, hortalisses, especies, tot acompanyat d´un conjunt de ceràmica habitual a les cases de Dénia de l’època i fins fa 60 anys.
Per a tancar aquesta sala i relacionat amb el menjar i el beure a la Dénia de 1612, tenim una sèrie de receptes de cuina utilitzades per la població d´aquella època, com per exemple les coques o la clarea, utilitzades en una excursió a la Cova Tallada en 1615.

L´ultima sala (a mà dreta), du per títol, LA NOVA CIUTAT, en aquesta part, podem veure el document de títol de ciutat otorgat pel rei Felip III, restaurat per a aquesta commemoració.
Ens parlen també del com era i com s’organitzava el nou govern de la ciutat i podem veure un exemple de les gramalles o vestits que duien els jurats de la ciutat en 1612.

Abans d´acabar la exposició tenim un records a dos grans historiadors que han escrit sobre Dénia, Marc Antoni Palau, autor contemporani als fets i autor de l´obra Diana Desenterrada i Roc Chabàs, del que es compleixen 100 anys de la seva mort (1912 -2012), que va escriure la Historia de la Ciutat de Dènia i va editar la revista històrica El Archivo.
L’últim apartat de l´exposició es titula, SI FORES UN DENIER/DENIERA DEL S. XVII, que intenta que el públic puga posar-se en la pell de la població de la Dénia de 1612.
Així doncs, una gran noticia que tinguem a Dénia la possibilitat de veure aquesta exposició que commemora que som una ciutat, esperem que aneu a veure-la i pugeu respondre després a preguntes com:

– ¿Com era Dénia i quan veïns tenia en 1612?
– ¿Es feren obres importants?
– ¿Com es divertien en aquella època?
– ¿Que menjaven i que bevien?
– I altres qüestions i curiositats de la Dénia de 1600.

Per completar tota aquesta programació cultural el pròxim divendres i dissabte tindrem unes jornades amb el títol EL DUC DE LERMA, PRIVAT DEL REI I SENYOR DEL MARQUESAT DE DENIA, sobre aquest important fet històric amb les ponències d´importants historiadors, arqueòlegs i arquitectes que ens parlaran sobre tots aquests temés.

També aquest més de novembre (4, 18, 25) a les 11: 15, des de l´Arxiu Municipal es faran visites guiades a l´exposició, tot dissenyat per a apropar al gran públic aquest fet tan important per la nostra historia.